Příprava dětí z dětských domovů na samostatný život - Jasanská, Barbora (Jihočeská univerzita, 2020)
Autorka bude ve své bakalářské práci mapovat, zda a jak probíhá příprava dětí z dětských domovů na jejich samostatný život. V teoretické části budou zpracovány základní teoretické poznatky, týkající se významu rodiny pro socializaci a správného vývoje dítěte a konfrontovány se situací, kdy rodina rezignuje na péči o dítě a tuto roli přebírá stát. Bude zde popsána legislativa týkající se náhradní rodinné péče. Praktickou část práce bude tvořit případová studie dětského domova, cílem bude hlouběji prozkoumat a ukázat, jak jsou děti připravovány na samostatný život, a případně porovnat, zda se tyto postupy odlišují od minulosti. V rámci případové studie budou použity jako hlavní metody dotazování a analýza dat. Výběrový soubor budou tvořit děti a zaměstnanci konkrétního dětského domova.
The preparation of children from foster homes for a self-reliant life
Keywords: adaptace; dětský domov; příprava; ztráta; adjustment; children's home; loss; preparation