Mýtická zvířata ve výtvarném umění. Autorský ilustrovaný bestiář - Prošková, Tereza (Jihočeská univerzita, 2021)
Předkládaná bakalářská práce je rozdělena na část teoretickou a praktickou. První část teoretické práce se zabývá konkrétními mýtickými zvířaty a popisuje jejich vzhled a vlastnosti. Součástí textu jsou též báje, v nichž se tito tvorové objevili. Druhá část teoretické práce mapuje zobrazování bájných tvorů v průběhu historie a uvádí významné autory, kteří si mýtická zvířata zvolili za svůj častý námět. Třetí část teoretické práce popisuje vývoj literárních děl, v nichž se mýtičtí tvorové nacházeli. Praktická část se zaměřuje na výrobu autorského bestiáře. Obsahem je také skicový materiál k jednotlivým mýtickým bytostem.
Mythical creatures in art. Author's illustrated bestiary
Keywords: Pegas; jednorožec; kentaur; satyr; Kerberos; bestiář; mýtické příběhy; mýtické zvíře v umění a literatuře; Pegasus; unicorn; centaur; satyr; Cerberus; bestiary; mythical stories; mythical creatures in art and literature