Monitoring mastitid a faktory ovlivňující zdraví mléčné žlázy - Dvořáková, Kamila (Jihočeská univerzita, 2014)
Diplomová práce se zabývá problematikou mastitid u dojnic a faktory, které ovlivňují zdraví mléčné žlázy. V období 2012-2013 bylo odebráno celkem 629 čtvrťových vzorků mléka na vyhodnocení počtu somatických buněk (PSB) ve vztahu ke stavu zakončení struku, pořadí a fázi laktace. Byly porovnány bazénové vzorky (PSB, CPM) za období 2008-2013 a sledován výskyt a průběh klinických mastitid v chovu (2012-2013). Stav strukového zakončení byl vyhodnocen jako významný činitel ovlivňující zdraví mléčné žlázy. Nejnižší PSB byl v první fázi laktace, naopak nejvyšší ve třetí fázi (aktivní involuce). Pořadí laktace bylo prokázáno jako faktor ovlivňující PSB v mléce. Byl prokázán nižší PSB v mléce u dojnic při pobytu na pastvině, z čehož lze usuzovat pozitivní efekt pasení. Ve sledovaném období byl zjištěn velmi nízký výskyt klinických mastitid.
Mastitis monitoring and factors influencing mammary gland health
Keywords: dojnice; mléčná žláza; mastitida; hyperkeratóza; počet somatických buněk; dairy cow; mammary gland; mastitis; hyperkeratosis; somatic cells count