Vybrané problémy ekonomického myšlení starověku - Šplíchalová, Hana (Jihočeská univerzita, 2006)
Diplomová práce, která nese název: Vybrané problémy ekonomických myslitelů starověku, je zaměřena na myšlenkový přínos, jenž nám tu zanechali starověcí filozofové;Xenofob, Platón, aristoteles. Než začnu pojednávat o mých postřezích, týkajících se ekonomie u výše zmíněných osobností, bylo třeba nastínit období, v němž se po několik desítek stránek budete "pohybovat". Samotná doba starověkého Řecka, trvala několik století, a tak mi doufám prominete, že jsem jí věnovala"pouze" několik stran v celém svém pojednání. Poté, co dočtete i stručnou podobu starověkého Řecka, dostanete se k hlavním částem celé práce. Každá z osobností je členěna téměř stejným způsobem. Nejprve se zaměřuji na život a dílo filozofa, jeho pohled na stát a nakonec na jeho ekonomické myšlenky; toto mají společné. U Platóna a Aristotela je navíc jedním bodem obsahu pojednání o tom, jak jsou jejich výroky viděny v očích například Karla Marxe a dalších osobností filozofie a ekonomie. Protože je známo, že Aristoteles byl Platónovým žákem, pokusila jsem se tyto dva postavit vedle seba a porovnat jejich vzájemné ovlivnění... V neposlední řadě nesmím opomlenout upozornit na přílohu, v níž jsou citovány některé pro mě důležité pasáže (z děl autorů, o nichž je toto pojednání), na nichž stojí výrazná část mé práce.
Selected Problems of Ancient Economic Thought
Keywords: ekonomie; myslitelé starověku; filozofie; economics; thinkers of antiquity; philosophy