Sociální klima ve školní družině a jeho diagnostika - Neshybová, Lucie (Jihočeská univerzita, 2008)
Cílem bakalářské práce bylo vyzkoušet si pedagogicko-psychologickou diagnostiku - dotazník, aplikovat ho ve školní družině a vyhodnotit. V první části bakalářské práce jsem se teoreticky zabývala termíny, které se dotýkaly praktické části, mezi tyto termíny patří sociální klima, sociální vztahy, sociální komunikace a socializace. Součástí této části je seznámení se školní družinou, jejími cíly, posláním a funkcí. V další části se věnuji problematice pedagogicko-psychologické diagnostiky, co to je a jak ji můžeme využít. Dále popisuji strategii a postupy diagnostiky, samotné metody i jejich využití. Praktická část se věnuje pedagogicko-psychologické metodě formou dotazníku, který má za cíl zjištění vztahu dětí ve školní družině a jejich spokojenost se zařízením. Za pomoci vyplněných dotazníků dětmi a jejich vyhodnocením jsem dospěla k závěru, že dětí mají mezi sebou dobré vztahy i s prostředím jsou téměř spokojeny.
Social Climate at Youth Cluba and its Diagnostic
Keywords: socializace; sociální vztahy; sociální komunikace; sociální klima; školní družina; pedagogicko-psychologická diagnostika; diagnostické metody; socialization; social relations; social communication; social climate; youth club; pedagogically-psychological diagnostic diagnostic methods