Jazyky pro počítačem řízené stroje - Muchka, Martin (Jihočeská univerzita, 2012)
Práce se zabývá možnostmi a popisem jazyků počítačem řízených obráběcích strojů. V úvodní části je uvedena historie a vývoj číslicového řízení a popis některých řídicích systémů s důrazem na didaktické pojetí s možností použití jako učebního textu. V další části je popsána školní CNC frézka, jak po stránce hardwaru, tak i softwaru a příklad práce na CNC stroji v praxi. V rámci práce byl vytvořen přehledný a názorný učební text včetně výukové prezentace.
Languages for computer-controlled machines
Keywords: CNC stroje; řídicí systémy.; CNC machines; control systems.