Vliv sportovních odvětví s jednostranným zatížením - HOKEJ - na poškození páteře a pohybového aparátu - Peroutka, Michal (Jihočeská univerzita, 2009)
Abstrakt Tato bakalářská práce se zabývá problematikou vlivu specifičnosti pohybu hráče ledního hokeje na jeho pohybový aparát. Cílem práce bylo zjistit četnost výskytu poškození páteře a poruch funkce pohybového aparátu u vybraného vzorku vrcholových sportovců. Základní strategií bakalářské práce je kvantitativní výzkum. Pro sběr dat byla použita metoda standardizovaný rozhovor, dále metody pozorování. Jednalo se o klinické vyšetřovací metody aspekce, palpace a test. Pro přesnější vyhodnocení některých klinických vyšetření bylo využito fotografie a videozáznamu. Získaná data jsem zpracoval do tabulek a četnost pozitivních nálezů vyhodnotil v procentech. Sledovaný soubor byl vytvořen náhodným výběrem, kdy kritéria byla tato: - respondent je hráčem ledního hokeje na vrcholové úrovni - respondent hraje na pozici obránce nebo útočníka Soubor má 60 členů, které jsem na základě vlastního uvážení rozdělil do tří částí dle věkových kategorií soutěžního řádu Českého svazu ledního hokeje. Tímto rozdělením jsem navíc získal informaci o tom, zda je četnost výskytu poškození závislá na době provozování sportu. Výsledky výzkumu potvrdily hypotézu, že lední hokej má podíl na vzniku poruch páteře a funkčních poruch pohybového aparátu. Tato práce by měla být dalším důkazem, že v tréninkovém procesu hráčů není jejich pohybovému aparátu věnována dostatečná pozornost. Dokládá, že ačkoliv metodiky tréninku o této problematice mluví, v praxi nejsou dostatečně využívány možnosti prevence a nápravy vzniklých poškození pohybového aparátu.
The influence of sport branches with unilateral load - Ice-hockey - impact on movement apparatus and spinal column damage
Keywords: Centrální nervový systém; Funkční poruchy; Kompenzační cvičení; Lední hokej; Myoskeletární aparát; Posturální systém; Sportovní trénink; Svalová dysbalance; Central nervous system; Function disorders; Compensation practices; Ice hockey; Myoscelatal apparatus; Axial system; Athletic training; Muscular imbalance