Schwarzenberský archivář a knihovník František Tyl (1830-1899) - Potužníková, Eliška (Jihočeská univerzita, 2018)
Cílem bakalářské práce s názvem "Schwarzenberský archivář a knihovník František Tyl (1830-1899)" je zpracování studie o jeho životě a díle. Práce je rozdělena do šesti hlavních kapitol. V prvních kapitolách je nastíněn vývoj šlechtických archivů se zaměřením na jižní Čechy, další kapitola pojednává o archivářích v těchto archivech (Třeboň, Český Krumlov). Následující kapitoly se zabývají historií orlicko-zvíkovského panství včetně historie orlického archivu, kde František Tyl po dlouhá léta působil. Samostatná kapitola je věnována osobnosti Františka Josefa Tyla jako archiváře a historika. Součástí práce je mimo jiné edice korespondence s archivářem Františkem Tischerem a historikem Josefem Kalouskem, která se v současné době nachází v Archivu Národního muzea v Praze.
Schwarzenberg archivist and librarian František Tyl (1830-1899)
Keywords: František Tyl; archivář; Orlík nad Vltavou; archivy; jižní Čechy; František Tyl; archivist; Orlík nad Vltavou; archives; South Bohemia