Identifikace faktorů ovlivňujících vysoký úhyn zvěře na silnicích - Machač, Radek (Jihočeská univerzita, 2010)
Předkládaná práce sleduje vliv automobilové dopravy na vybrané druhy zvěře. Cílem práce bylo shrnutí poznatků o ochraně živočichů na pozemních komunikacích, dále pak zjištění počtu usmrcených živočichů na vybraném území vlivem automobilového provozu a následné vyhodnocení. Sledování bylo prováděno na jihu České Republiky poblíž Českých Budějovic v období od srpna 2009 do října 2009. Usmrcení jedinci byli dokumentováni členy místních mysliveckých sdružení a na základě vlastního pozorování. Z lovné zvěře se nejčastěji jednalo o zajíce polního a srnce obecného, z ostatních zvířat to byly oba druhy ježků a krtek obecný. Mnoho zvířat však nemuselo být nalezeno. Vypovídající hodnota získaných údajů může tedy být zkreslená. Součástí práce je návrh na opatření ke zlepšení situace.
Identification of factors influencing large measure of road-kill of game.
Keywords: ochrana živočichů; zvěř; automobilová doprava; nehodovost; pozemní komunikace; game protection; motor traffic; accident frequency; surface communication