Hidden Feminism in Jane Austen's Novels - Zemanová, Eva (Jihočeská univerzita, 2021)
Cílem této práce je analýza skrytého feminismu v dílech Jane Austenové, a to v románech Pýcha a předsudek a Mansfieldské panství. Bakalářská práce je rozdělena do tří částí. První část se zabývá životními podmínkami žen ve vyšší střední třídě. Věnujeme se zde několika konkrétním aspektům jejich života a očekáváním spojeným s jejich společenským postavením. Ve druhé části se zaměříme na zobrazení těchto aspektů a jejich feministickou interpretaci v díle Pýcha a předsudek, a to především prostřednictvím jeho hlavní hrdinky, Elizabeth Bennetové, a situací, kterým čelí. Třetí část se soustředí na analýzu díla Mansfieldské panství, které popisuje složité postavení Fanny Priceové, hlavní hrdinky tohoto románu. Nakonec se práce zabývá faktory, které ukazují Fannyin seberozvoj a feminismus skrytý v tomto díle.
Hidden Feminism in Jane Austen's Novels
Keywords: feminismus; Jane Austenová; regentská Anglie; Pýcha a předsudek; Mansfieldské panství; společnost; feminism; Jane Austen; Regency England; Pride and Prejudice; Mansfield Park; society