Studium zplodin vznikajících hořením vybraných látek - Šeba, Jaroslav (Jihočeská univerzita, 2012)
Téma mojí diplomové práce navazuje na bakalářskou práci, ve které byly popsány zplodiny hoření vybraných látek při dokonalém hoření. Diplomová práce byla zaměřena na nedokonalé hoření u stejných látek pro možnost porovnání. V kapitole o látkách vybraných pro pálení, byly látky popsány nejprve teoreticky. Dále bylo provedeno pálení, vzniklé zplodiny najímány do odběrových vaků a odeslány k rozborům do laboratoře Institutu ochrany obyvatelstva v Lázních Bohdaneč. Po obdržení protokolů o rozborech bylo provedeno vyhodnocení možných účinků na lidské zdraví a výsledky porovnány s výsledky z bakalářské práce. Rozbory ukázaly, že se u všech látek v rozborech objevil oxid uhelnatý a oxid siřičitý, ostatní látky se lišily jen minimálně, ale jsou v daleko vyšších koncentracích než u dokonalého hoření. Mezi látky, které byly páleny, jsem přidal dvě další, které nebyly v bakalářské práci, ale za dva roky se jejich používání stalo běžnou věcí a zaujímají v našem životě stále větší místo. V kapitole detekční technika bylo úkolem zjistit a popsat možnosti velitele, jak detekovat zplodiny hoření přímo na místě samotného zásahu v co nejkratší době, aby mohl navrhnout ochranu hasičů. Po případě, jaké jsou možnosti odběru vzorků, dopravy do laboratoře, provedení laboratorního rozboru a stanovení orientační doby, kdy by mohl mít zpět první výsledky odběrů. Vše bylo zaměřeno na možnosti Hasičského záchranného sboru JčK (HZS JčK). Další kapitola se týkala kolegů u HZS JčK České Budějovice, kdy na ně bylo zaměřeno dotazníkové šetření, které bylo stejné jako v bakalářské práci. Jelikož se podařilo výsledky bakalářské práce zapracovat do školení, byl jsem zvědav, jestli se znalosti zlepší, nebo ne. Po porovnání výsledků z bakalářské práce s novými byly závěry potěšující a naznačily, kudy by se měla ubírat cesta ve školení nejen profesionálních jednotek. Na základě výsledků nového dotazníkového šetření, kdy došlo ke zlepšení, by měla být vytvořena kampaň zaměřená na laickou veřejnost a seznámit ji s tím co dýchají v případě, že pálí různý odpad. Věřím, že i zde by se dostavily výsledky v podobě větších znalostí a dýchatelnějšího ovzduší
Study of fumes from burning materials selected
Keywords: Zplodiny hoření; Nedokonalé hoření; Dokonalé hoření; Pálení vzorků; Laboratorní rozbory; Protokol o zkoušce; Combustion products; Incomplete combustion; Complete combustion; Burning of samples; Collection of combustion products; Laboratory analyses; Report of test