Efekty vybraných daňových nástrojů ve vztahu k výběru DPH - Špilauerová, Hana (Jihočeská univerzita, 2019)
Daně tvoří nejdůležitější příjmy veřejných rozpočtů. Stát věnuje velkou pozornost jejich správnému výběru. Přínos v oblasti daně z přidané hodnoty má vedle jiného podávání kontrolního hlášení a zavedení elektronické evidence tržeb. Cílem diplomové práce je posoudit efekty těchto nástrojů v souvislosti se změnami daňových příjmů daně z přidané hodnoty v České republice. V teoretické části jsou popsány jednotlivé nástroje, které jsou používány pro zvýšení výběru DPH - sazby daně, reverse charge, zajišťovací příkazy, souhrnné hlášení, kontrolní hlášení, elektronická evidence tržeb. V praktické části je přínos zavedených nástrojů zjišťován na základě odhadů a analýz. Efekt kontrolního hlášení je vyčíslen na údajích o nadměrných odpočtech. Společný vliv nástrojů je zjišťován prostřednictvím analýz inkasa DPH a konečné spotřeby, dochází k vyčíslení možných dopadů zavedených opatření. Práce zachycuje především období let 2015 - 2018, kdy platí stejné sazby DPH a výpočty tedy nejsou změnou daňových sazeb ovlivněné.
Effects of Selected Tools of Taxation for VAT Collection
Keywords: daň z přidané hodnoty; kontrolní hlášení; elektronická evidence tržeb; Value added tax; VAT control statement; Electronic records of sales