Zaměstnávání osob se zdravotním postižením v nestátních neziskových organizacích v Jihočeském kraji - Pupíková, Jaroslava (Jihočeská univerzita, 2022)
Tato bakalářská práce se zaobírá otázkou zaměstnávání osob se zdravotním postižením v nestátních neziskových organizacích a jejím cílem je zmapovat (popsat) tuto problematiku na území Jihočeského kraje. Bakalářská práce definuje základní pojem zdravotní postižení, osoba se zdravotním postižením a její vymezení v české legislativě. Rozebírá legislativní úpravu zaměstnávání osob se zdravotním postižením, povinnosti zaměstnavatelů, demotivační faktory ovlivňující zaměstnávání uváděných osob. Zabývá se oblastí státní politiky zaměstnanosti s uvedením nástrojů aktivní politiky zaměstnanosti, nástrojů podpory zaměstnávání osob se zdravotním postižením a nástrojů podpory zaměstnavatele při zaměstnání těchto osob. Dále se věnuje nestátním neziskovým organizacím, jejich významu a přínosu, členění a charakteristice vybraných organizací dle občanského zákoníku. Popisuje situaci v Jihočeském kraji s ohledem na socio-demografické údaje, osoby se zdravotním postižením a problematiku nezaměstnanosti. Metodou analýzy dat a komparace jsou zpracovávána a vyhodnocována vybraná data, která se týkají zaměstnávání osob se zdravotním postižením, problematikou nestátních neziskových organizací a jejich angažovanosti v oblasti zaměstnávání těchto osob v rámci Jihočeského kraje.
The employment of disabled people in non-governmental non-profit organizations in the South Bohemian region
Keywords: Osoba se zdravotním postižením; invalidita; zaměstnávání osob se zdravotním postižením; aktivní politika zaměstnanosti; nástroje podpory; nestátní neziskové organizace.; Person with disabilities; disability; employment of persons with disabilities; active employment policy; support instruments; non-governmental non-profit organizations.