Modalität im Deutschen und Tschechischen. Eine kontrastive Analyse - Zapomělová, Anna (Jihočeská univerzita, 2018)
Tato bakalářská práce se zabývá kontrastivní analýzou modality a jejího vyjádření v češtině a němčině. V teoretické části práce je nejprve představena modalita a možnosti jejího vyjádření v obou jazycích, poté je zde modalita představena kontrastivně. Práce je zaměřena zejména na problematiku modálních sloves, modálních částic a slovesných tvarů vyjadřujících modalitu. Praktická část práce se zabývá vlastním výzkumem, který je věnován kontrastivnímu srovnání modality v češtině a němčině. Za tímto účelem je vytvořen korpus paralelních textů v češtině a němčině. Vzhledem k povaze zkoumaného jevu jsou využity české a německé odborné texty narativního typu, jež nabízí dostatečné množství textového materiálu ve standardní varietě daného jazyka, zároveň jsou však díky esejistickým prvkům stylisticky rozmanité a nabízí dostatek materiálu pro zkoumaný jev.
Modality in German and Czech. A Contrastive Analysis
Keywords: modalita; modální slovesa; modální částice; epistémická modalita; voluntativní modalita; dynamická modalita; alétická modalita; modality; modal verbs; modal particles; epistemic modality; voluntative modality; dynamic modality; alethic modality