Specifika pěstounské péče u sourozeneckých skupin - Rozum, Michal (Jihočeská univerzita, 2013)
Tato bakalářská práce se zabývá specifiky pěstounské péče u sourozeneckých skupin a je rozdělena na část teoretickou a empirickou. Teoretická část je členěna do čtyř základních kapitol. První kapitola popisuje význam rodiny pro dítě, druhá kapitola se věnuje náhradní rodinné péči, třetí kapitola se zabývá dětmi v pěstounské péči a jejich vzájemnými vztahy a poslední čtvrtá kapitola se věnuje zprostředkování náhradní rodinné péči. Empirická část obsahuje výsledky výzkumu, který probíhal formou polostrukturovaných rozhovorů a uskutečnil se s pěti předem vybranými pěstounskými rodinami, které mají s pěstounskou péčí mnohaleté zkušenosti. Cílem výzkumu bylo nalezení odpovědi na otázku: Jaká jsou specifika pěstounské péče u sourozeneckých skupin?
Specifics of Foster Care of Sibling Groups
Keywords: náhradní rodinná péče; orgán sociálně-právní ochrany dětí; osvojení; pěstounská péče; rodina; sourozenecké vztahy; substitute family care; organ of social and legal protection of children; adoption; foster care; family; relations between brothers and sisters