Karel Cvejn, deskripce a recepce literární a literárněvědné činnosti - Urbanová, Kateřina (Jihočeská univerzita, 2018)
Předkládaná práce se zabývá popsáním a analýzou regionální publikační a literárněkritické činnosti Karla Cvejna, který působil v jihočeském regionu zejména na konci dvacátých a v průběhu třicátých let 20. století. Jelikož se tato doba vyznačovala širokou škálou společenských, politických a v neposlední řadě také uměleckých názorů a směrů, je součástí práce také stručný historický a literární kontext vztažený k jihočeskému regionu, který umožní vnímat Cvejnovu práci v širším kontextu. V jednotlivých kapitolách jsou postupně analyzována dvě periodika, jejichž byl Cvejn hlavním redaktorem: studentský časopis Gymnasion a kulturně-politický čtvrtletník Jih. V rámci podkapitol je vždy popsána koncepce těchto periodik a následně je prostor věnován analýze Cvejnových příspěvků. Cvejn je spojen s jihočeským regionem také dvěma básnickými sbírkami, a sice sbírkami Odjezdy a Slepec a včela, z toho důvodu je jedna z kapitol věnována deskripci těchto titulů. Kapitoly týkající se čtvrtletníku Jih a Cvejnovy poezie jsou doplněny dobovými reakcemi či recenzemi. Součástí práce je také krátké připomenutí Cvejnova života a jeho vědecké činnosti, která již nebyla spojena s jihočeským regionem.
Karel Cvejn, description and reception of his literary work and criticism
Keywords: Karel Cvejn; Gymnasion; Jih; časopis; Slepec a včela; Odjezdy; jihočeská regionální literatura; 20. a 30. léta 20. století; Karel Cvejn; Gymnasion; Jih; magazine; Slepec a včela; Odjezdy; South Bohemian regional literature; the 1920s and 1930s