Přínos elektricky poháněných osobních automobilů pro snížení emisí oxidu uhličitého ve městech - Votruba, Michaela Hana (Jihočeská univerzita, 2021)
Diplomová práce se zabývá problematikou znečištění ovzduší, ke kterému hojně přispívá automobilová doprava. Špatná kvalita ovzduší má neblahé účinky na zdraví každého člověka, který je obyvatelem planety Země a je tedy důležité neustále pracovat na snížení emisní stopy, kterou za sebou necháváme. Právě automobilová doprava má velký prostor pro zlepšení. Cílem práce bylo vypočítat množství CO2, které vyprodukují osobní automobily na vy- braném jízdním úseku v Českých Budějovicích. A následně vypočítat množství CO2, které by ve stejném jízdním úseku zanechalo stejné množství elektromobilů.
The contribution of electric cars to reducing carbon dioxide emissions in cities
Keywords: emise; elektromobilita; škodlivé látky; znečištění ovzduší; emisní limity; emission; electromobility; harmful substances; air pollution; emission limits