Obrazné prostředky v barokních kázáních - Měšťanová, Květa (Jihočeská univerzita, 2014)
Tématem diplomové práce jsou obrazné prostředky v barokních kázáních a jejich stylistické využití. Materiálovým zdrojem jsou kázání směřující k jednomu tématu, tj. k oslavě sv. Jana Nepomuckého. Práce je zaměřena na koncept jednotlivých kazatelů tvořících v poslední fázi českého baroka. Kázání pocházejí z let 17271734. V úvodní části jsou shrnuty základní rysy historického i slovesného baroka se zaměřením na homiletiku. Pozornost je dále soustředěna na obrazné prostředky jednotlivých kázání. Cílem práce je charakteristika uměleckých prostředků obrazných (přirovnání, metafora, metonymie, synekdocha, perifráze, personifikace, oxymóron, alegorie, symbol, aluze aj.). Práce chce ukázat jejich význam a funkci v barokních textech, a tím přispět k hlubšímu poznání řečnického umění barokních kazatelů.
Figurative Language Devices in the Baroque Homilies
Keywords: umělecké obrazné prostředky; barokní kázání; kazatelství; homiletika; řečnické umění; figurative language devices; Baroque homilies; rhetorical art