Možnosti prevence profesního poškození pohybového aparátu u fyzioterapeutů - Lešáková, Jana (Jihočeská univerzita, 2012)
Tématem této práce jsou možnosti prevence profesního poškození pohybového aparátu u fyzioterapeutů. Tato práce si klade za cíl zmapovat náročnost fyzioterapeutické profese a navrhnout preventivní opatření, která by zamezila profesnímu poškození pohybového aparátu fyzioterapeutů. Dalším cílem této práce je odhalení aktuálního stavu pohybového aparátu vybrané skupiny fyzioterapeutů a získání informace o jejich způsobu prevence i péče o svůj muskuloskeletální systém. Práce obsahuje teoretickou a praktickou část. V teoretické části je definována fyzioterapie, rozebrána dvě nejčastější poškození pohybového aparátu fyzioterapeutů a jsou zaznamenány možnosti prevence. Praktická část se skládá z kvantitativního předvýzkumu a kvalitativního výzkumu. Pro kvantitativní předvýzkum byly využity poznatky a otevřené odpovědi fyzioterapeutů z různých zdravotních zařízení (nemocnice, lázně, domov důchodců, rehabilitační centra), nacházejících se převážně v regionu Jižní Čechy. Kvantitativní předvýzkum byl proveden pomocí dotazníků obsahujících jedenáct otázek. Kvalitativní výzkum spočívá ve vyšetřeni dvou fyzioterapeutů. Z provedené anamnézy, kineziologického rozboru a sledování fyzioterapeuta při práci byl vyvozen závěr a navrženo preventivní opatření, které by mohlo zamezit rozvoji poškození pohybového systému. Ve většině případů se jednalo o sekundární prevenci. Některé informace se mi podařilo shromáždit na mé studijně-pracovní stáži ve Finsku ve městě Rovaniemi. Absolvovaná stáž ve Finsku nabídla i možnost srovnání preventivních přístupů v rámci ergonomie a dalších rizikových faktorů při práci fyzioterapeuta ve Skandinávii a v České republice. Z výsledků výzkumu bylo vyvozeno, že fyzioterapeuté znají možnosti profesního poranění organismu. Mají také znalosti v možnostech prevence, ale ne všichni jich dostatečně při své praxi využívají. Tato práce může motivovat všechny fyzioterapeuty k zamyšlení se nad následky dlouhodobého provozování své praxe a k zvýšení prevence proti poškození vlastního pohybového aparátu.
Possibilities of prevention of occupational damage to musculosceletal system of physiotherapists
Keywords: ergonomie pracovního přostředí; fyzioterapeut; fyzioterapie; pohybový aparát; prevence; sport; ergonomics of the workplace; physiotherapist; physiotherapy; locomotive system; prevention; sport