Jeden den - null, null; Filip, Michal (Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích, Pedagogická fakulta, 2013)
Článek přibližuje v našem kulturním okruhu prakticky neznámé dílo význačného mongolského výtvarného umělce začátku 20. století B. Šarava „Jeden den“. Šaravova umělecká tvorba se přes počáteční zobrazení v duchu buddhistického kánonu dokázala vymanit z předepsaných šablon a dospět ke sdělení, které bylo ve své době jedinečné jak formou tak obsahem. Autor nastiňuje poselství stěžejního Šaravova obrazu „Jeden den“ a zamýšlí se nad jeho průsečíky s široce pojmově vymezeným uměleckým útvarem zvaným „autorská kniha“.
One day
Keywords: Baldugijn Šarav, obraz „Jeden den“, Mongolsko, vizuální sdělení, autorská kniha; Balduugiin Sharav, picture “One day”, Mongolia, visual communication, artist’s book