Zhodnocení průběhu a výsledků monitoringu evropsky chráněných druhů modráska bahenního (Phengaris nausithous) a m. očkovaného (P. telejus) v České republice. - Bartoňová, Alena (Jihočeská univerzita, 2011)
Dva evropsky významné druhy modrásků (Lepidoptera: Lycaenidae) - modrásek bahenní (Phengaris nausithous) a m. očkovaný (P. telejus) - byly monitorovány externími pracovníky po šest let (2005-2010). Sbírány byly údaje o početnosti a podmínkách prostředí, a to na zákonem chráněných i nechráněných lokalitách. Změny početnosti byly vyhodnoceny, byly nalezeny některé zajímavé faktory ovlivňující české populace těchto modrásků.
Analysing of the Czech Republic monitoring scheme for EU-protected butterflies Dusky Large Blue (Phengaris nausithous) and Scarce Large Blue (Phengaris telejus).
Keywords: Phengaris nausithous; Phengaris telejus; Maculinea; monitoring; NATURA 2000; Phengaris nausithous; Phengaris telejus; Maculinea; monitoring; NATURA 2000