Důvody prostituce v Jihočeském kraji - Doschko, Václav (Jihočeská univerzita, 2008)
Bakalářská práce se zabývá problematikou prostituce v regionu jihočeského kraje a jejím vývojem, pomocí sekundární a obsahové analýzy dat získaných od policie ČR - správy jihočeského kraje. Prostituce provází společnost po celou dobu její existence. Lze ji definovat takto: Prostituce se dopustí ten, kdo za úplatu nebo za účelem dosažení určité výhody nebo zájmu souloží nebo vykonává činnost za účelem sexuálního ukojení partnera, bez citového vztahu a bez ohledu na výběr partnera. Před rokem 1990 existovala prostituce v České republice v latentní podobě, jako součást stínové ekonomiky. Jedinou formou její regulace byla represe, která vycházela z trestního zákona č. 140/1961 Sb. § 203 příživnictví, na jehož základě byly postihovány prostitutky, které neměly žádný pracovní poměr. V roce 1990 byl při novele zákona č. 140/1961 Sb., zákona č. 175/1990 Sb., § 203 tr. zákona o příživnictví vypuštěn zákon č. 150/1991 Sb., o přečinech, zrušen. Tyto právní akty se vedle otevřených hranic, boomu cizineckého ruchu a stratifikace obyvatel České republiky dávají do souvislosti s enormním rozšířením veřejně i skrytě provozované prostituce v České republice. Práce si klade za svůj cíl seznámit čtenáře s obecnými fakty, které se tématu prostituce dotýkají. Dále by má za cíl upozornit na společensko-patologickou stránku celé věci. Při psaní práce jsem vycházel z dostupné literatury. Dalšími zdroji informací byla akta Policie České republiky - správy Jihočeského kraje. Mezi cenné informace použité při psaní práce patří též neocenitelné zkušenosti vedoucích pracovnéků PČR - správy J. kraje. Počty prostituujících se osob se podle získaných a zpracovaných údajů zmenšují - prostituce v Jihočeském kraji klesá. Hypotéza byla potvrzena.
The Reasons for prostitution in South Bohemia Region
Keywords: prostituce; Jihočeský kraj; vývoj; zdraví; společenská rizika; prostitution; South Bohemian Region; development; health; social risks