Symbiotické bakterie vší rodu Polyplax: základní fylogenetická a genomická charakterizace - Říhová, Jana (Jihočeská univerzita, 2015)
Krevsající vši rodu Polyplax hostí dva bakteriální endosymbionty z čeledi Legionellales a Neisseriales. Fylogenetické a genomické analýzy naznačují typické znaky endosymbiotických bakterií a koevoluční historii s hostitelem. V genomu endosymbionta z čeledi Legionellales jsem objevila operon, který kóduje biosyntézu biotinu, esenciálního vitamínu, obzvláště důležitého pro krevsající hmyz živící se potravou s nedostatkem těchto vitamínů. Tento operon byl pravděpodobně horizontálně přenesen z bakterie Wolbachia, nutričního endosymbionta štěnice Cimes lectularius.
The symbiotic bacteria of lice of genus Polyplax: general phylogenetic and genomic characterisation
Keywords: vši; endosymbiont; koevoluce; genom; biotin; lice; endosymbiont; coevolution; genome; biotin