Sledování podmínek uplatnění a výskytu vybraných druhů jetelovin a bylin v travních porostech - Jakšová, Marie (Jihočeská univerzita, 2016)
Pochopení významu a možného využití jetelovin v trvalých travních porostech je velmi důležité. Jejich nezastupitelná role při fixaci dusíku a obohacování půdy o tento nepostradatelný prvek je velice důležitá. Význam bylin v travních porostech je také výrazný a to i přesto, že jejich význam bývá velmi často opomíjen. Byliny slouží nejen jako indikátory stanovištních podmínek, ale také mohou zlepšovat kvalitu a chutnost píce. Pokud známe byliny a jeteloviny a jejich nároky na prostředí, pomůže nám to zvolit vhodný způsob obhospodařování a k efektivnímu využívání potenciálu daného stanoviště. Cílem diplomové práce bylo sledovat podmínky uplatnění a výskytu vybraných jetelovin a bylin v TTP. Z výzkumu lze tedy dojít k závěru, že největší vliv na složení travního porostu mají ekologické podmínky. Způsobem obhospodařování můžeme do jisté míry porost ovlivnit sami, ale největším činitelem zůstává to, co ovlivnit nedokážeme a to je počasí. Z výsledků je také patrné, že druhově bohatší jsou pastviny.
Monitoring of ecological conditions and occurence of selected legume species and herbs in grassland
Keywords: trvalé travní porosty; louky; pastviny; jeteloviny; byliny; grasslands; meadows; pastures; clovers; herbs