Odpovědnost jednoho z rodičů za ochranu dětí před psychickým násilím ze strany druhého rodiče Pokus o etickou reflexi - Zavadilová, Ivana (Jihočeská univerzita, 2021)
Práce aplikuje odpovědnost jako relační (vztahový) pojem n oblast psychické formy domácího násilí zaměřeného vůči dětem. Soustředí se zejména na otázky spojené s morální odpovědností za jejich ochranu ze strany rodiče, který není původcem násilí, s přesahem do právního řešení nastíněné problematiky a do pomoci ke změně rodinného fungování ze strany sociální práce. Téma práce je zasazeno do kontextu rodiny jako prvního společenství, se kterým se člověk setkává, a v němž se realizuje jako vztahová bytost, přičemž rodina je chápána jako část transgeneračního systému. Cílem práce je nalezení konceptu odpovědnosti, který je smysluplně aplikovatelný na ochranu dětí v rodině před násilným jednáním, s ohledem na sociální kontext rodiny západního typu a časovou dimenzi.
The Responsibility of one parent to protect children from psychological violence by the other parent An ethical reflection attempt
Keywords: odpovědnost; morální odpovědnost; psychická forma domácího násilí; původce násilí; dítě ohrožené domácím násilím; rodinné fungování; transgenerační přenos násilí; responsibility; moral responsibility; psychological form of domestic violence; perpetrator of violence; child endangered by domestic violence; family functioning; transgenerational transmission of violence