Operační řízení jednotek SDH mikroregionu Třeboňsko a jejich úloha při řešení mimořádných situací - Fučík, Martin (Jihočeská univerzita, 2009)
Ve své práci se snažím zdokumentovat činnost jednotek sborů dobrovolných hasičů s působností v mikroregionu Třeboňsko, jehož správním centrem je město Třeboň. Tato oblast je charakteristická svou rovinatou polohou v jihovýchodní části Jihočeského kraje. Zastoupena rybniční soustavou, kulturními památkami a střídající se osídleností. Z hlediska průmyslového zatížení se v této oblasti nenachází žádný významný znečišťovatel, proto je také velice vyhledávanou turistickou lokalitou. Zabezpečení ochrany obyvatel je dle plánu plošného pokrytí tvořen jednotkami všech kategorií JPO. Zásahové jednotky jsou složeny z členů Sboru dobrovolných hasičů. Tyto občanská sdružení jsou nosnými pilíři kulturního, sportovního a společenského života a jednotka obce složená z členů sboru dobrovolných hasičů je dle zákona č. 239/2000 Sb. základní složkou Integrovaného záchranného systému. Pro většinu obyvatel této části kraje je naprostou samozřejmostí pomoci v nouzi druhým, proto je zapojení do různých občanských iniciativ a sdružení poměrně rozsáhlé, některé z nich jsou ostatními slož-kami integrovaného záchranného systému. Aby byl proces připravenosti k odstraňová-ní následků mimořádných událostí koordinován a propojen jsou vydány zákonné normy, vyhlášky a nařízení, která jsou více či méně plněna. Na některé nedostatky tato práce upozorňuje a nabízí možnosti řešení.
Operational directing entity SDH micro-region Trebonsko and their exercise at solving extraordinary situation
Keywords: Sbor dobrovolných hasičů; Jednotka sboru dobrovolných hasičů obce; Prověřovací cvičení; Operační řízení; Organizační řízení; Mikroregion Třeboňsko; Český červený kříž; Volunteer fire company; Period volunteer fire company community; Diagnostic exercising; Operational control; Organizational drive; Micro-region of Třeboň; Czech red cross