Metody oceňování zásob v zakázkové výrobě - Bartoňová, Kamila (Jihočeská univerzita, 2018)
Cílem předkládané bakalářské práce je analýza evidence a řízení zásob ve vybrané účetní jednotce, která se zaměřuje na zakázkovou výrobu a následné zhodnocení a návrh zlepšení v oblasti řízení zásob. Teoretická část obsahuje charakteristiku dodávek zásob, metody účtování a oceňování zásob, evidenci, inventarizaci a finanční analýzu zásob. Hlavním zdrojem informací pro tuto část práce bylo studium odborné literatury, která se vztahuje k dané problematice. V praktické části je představena vybraná účetní jednotka, předmět jejího podnikání a účty, které jsou v rámci účetnictví používány pro účtování o zásobách. Tato část práce je zaměřena na účetní operace spojené se zásobami společnosti. Především je sledováno pořízení zásob, jejich evidence, úbytek a na konci roku inventarizace. Hlavní zdroj informací pro tuto část pochází od hlavní a skladové účetní vybrané společnosti. V bakalářské práci bylo zjištěno, že metody a postupy, které jsou používány ve vybrané účetní jednotce, jsou v případě zásob vhodně zvoleny. Bylo zjištěno pouze několik menších nedokonalostí.
Inventory Valuation Methods in Custom Manufacturing
Keywords: Účtování; evidence; ocenění; zásoby; materiál; Accounting; records; valuation; inventory; material