Etické aspekty odpovědného rodičovství - Smrčková, Leona (Jihočeská univerzita, 2014)
Diplomová práce pojednává o proměně rodiny v dnešní společnosti, o jejích rolích, o způsobech soužití, které rodinu nahrazují. Hodnotí význam manželství a rodičovství pro děti a pro jejich budoucí život. Popisuje, jaká úskalí jsou spojená s odpovědným rodičovstvím a jaká je úloha rodičů při dospívání jejich dětí. Hodnotí uvedená témata z pohledu křesťanské etiky. Dotýká se také problémů současné společnosti, kterými jsou neplodnost a asistovaná reprodukce, a etických otázek s nimi souvisejícími.
Ethical aspects of responsible parenthood
Keywords: manželství; rodina; sexualita; porodnost; děti; společnost; stát; církev; antikoncepce; přirozené plánování rodičovství; neplodnost; křesťanská etika; marriage; family; sexuality; birth-rate; children; society; the State; the Church; contraception; natural family planning; infertility; Christian ethics