Pohled zoologů na systém obratlovců v učivu přírodopisu a biologie - Formanová, Veronika (Jihočeská univerzita, 2017)
Tato bakalářská práce se zabývá aktuálním systémem obratlovců, který v posledních dvaceti letech v rámci vyšších taxonomických jednotek zůstává poměrně konzistentní, ale v některých učebnicích pro základní či střední školy se tyto změny projevily v malé míře. Cílem této práce je navrhnout několik kompromisních řešení tohoto systému, které by systém obratlovců zjednodušovaly, nicméně by neuváděly nepravdivá fakta. V rámci optimalizace tohoto výběru byl vytvořen dotazník pro zoology, ve kterém se mohli vyjádřit k "problematickým" taxonům systému. Součástí této kvalifikační práce je také zpracování aktuálního systému obratlovců a analýza vybraných učebnic přírodopisu a biologie.
The zoologist´s point of view on the system of Vertebrata in biology and science curriculum
Keywords: fylogeneze; aktuální systém obratlovců; biologie; učebnice; phylogenesis; the current system of Vertebrates; biology; textbooks