Možnosti detekce rizika podvodu a účetních chyb v podmínkách českých účetních předpisů - Červenková, Klára (Jihočeská univerzita, 2018)
Hlavním cílem diplomové práce je analýza účetnictví vybraného podnikatelského subjektu za účelem vyhodnocení rizika účetních chyb a podvodů v jednotlivých oblastech účetnictví a zjištění možného dopadu do vypovídací schopnosti výkazů účetní závěrky. Vybraným podnikatelským subjektem je společnost HEAD Sport, s. r. o. se sídlem v Českých Budějovicích. Při analýze se vychází z reálných dat a ze znalostí účetní jednotky. Analýze budou podrobeny účetní výkazy sestavené dle českých účetních předpisů za 7 účetních období (2011-2017). Současně budou modely aplikovány na konsolidovanou a individuální účetní závěrku (2010-2014) mateřské společnosti Head N.V. se sídlem v Nizozemsku sestavenou v souladu s mezinárodními standardy finančního výkaznictví (IFRS). Nejvýznamněji a nejproblematičtěji se jevila oblast leasingu, pohledávek a závazků za ovládanou a ovládající osobou a oblast tržeb. Současně došlo k potvrzení velice omezené vypovídací schopnosti účetní závěrky sestavené dle českých účetních předpisů pro uživatele účetních dat z ní vyplývající a došlo k potvrzení možného rizika účelových transakcí mezi společnostmi v koncernu.
Possibilities of detection risk of fraud and accounting errors in terms of Czech accounting standards
Keywords: věrný a poctivý obraz; riziko; manipulace; fair and true view; risk; manipulation