Obraz Edvarda Beneše v českých médiích v letech 1996-2019 - Havelková, Lucie (Jihočeská univerzita, 2021)
Bakalářská práce analyzuje mediální obraz Edvarda Beneše v českých médiích mezi lety 1996-2019. Teoretická část práce se zabývá pohledem historiků Antoina Mar?se, Zbyňka Zemana a Jindřicha Dejmka a novinářky Sidonie Dědinové na postavu Edvarda Beneše. Další kapitola teoretické části se zabývá nejvýznamnějšími místy paměti spjaté s Benešem a kontroverzemi, které jsou s těmito místy paměti spojené. Poslední kapitola je věnována Společnosti Edvarda Beneše a Ceně Edvarda Beneše, kterou Společnost částečně zaštiťuje. Empirická část se věnuje analýze článků vydávaných mezi lety 1996-2019. Konkrétněji, se empirická část zaměřuje na proměnu četnosti vydávání článků v tomto období v konkrétních médiích. Stěžejní část práce tvoří analýza pohledu článků na Beneše v kontextu nejdůležitějších historických událostí, jichž byl Beneš součástí, a také analýza pohledu na Benešovu osobnost. Poslední kapitola empirické části se týká recenzí knih a životopisů o Benešovi.
The image of Edvard Beneš in the Czech media in the years 1996-2019
Keywords: Edvard Beneš; obraz; česká média; 1996-2019; Edvard Beneš; an image; C zech media; 1996-2019