Optimalizace správy vozového parku - Sterlyová, Simona (Jihočeská univerzita, 2018)
Tato diplomová práce se zabývá hodnocením stávajícího stavu vozového parku ve vybrané společnosti. Popisuje rozvoj silniční dopravy a jeho vliv na firemní vozidla. Nabízí náhled do legislativních norem půjčování aut zaměstnancům a do směrnic pro provoz firemních vozidel. Ukazuje možnosti financování jako jsou operativní leasing, finanční leasing, pořízení z vlastních a z cizích zdrojů. Dále popisuje celkové náklady na vlastnění, jako jsou například náklady na servis, pohonné hmoty, pojištění a další. Práce obsahuje případovou studii, která analyzuje vývoj služebních cest, vývoj počtu firemních a manažerských vozidel a reálné náklady správy vozového párku založené na aktuálních datech poskytnutých od společnosti. V závěru práce je navrženo několik možných řešení pro zlepšení stávající situace. S těmito návrhy by mohla společnost ušetřit peníze a zlepšit organizaci práce.
Efficient fleet management
Keywords: správa vozového parku; silniční doprava; celkové náklady na vlastnění; směrnice pro provoz firemních vozidel; fleet manažer; fleet management; road transport; total cost of ownership; car policy; fleet manager