The role of natural disturbances in a pasture. - Švancárová, Tereza (Jihočeská univerzita, 2023)
Bylo sledováno přežívání semenáčků dvou vybraných druhů Trifolium pratense a Achillea millefolium v různých narušeních na pastvině (krtiny, mraveniště, narušení od prasat, umělé gapy). Dále byl také sledován vliv odpadu, mechů, holé půdy, kamenů na počet semenáčků. Bylo porovanáváno druhové složení semenné banky a různých mikrostavišť. Druhové složení okolní vegetace bylo porvnáno s vegetací mikrostanovišť.
The role of natural disturbances in a pasture.
Keywords: mikroklima; narušení; pastvina; semenná banka; přežívání; semenáčky; druhové složení; microclimate; natural gap; pasture; seed bank; seedling survival; small-scale disturbances; sowing experiment; species coexistence; species composition