Přehled obchodu s exempláři nosorožců - Ježková, Věra (Jihočeská univerzita, 2016)
Diplomová práce byla zaměřena na analýzu mezinárodního obchodu s vybranými exempláři jednotlivých druhů nosorožců (trofeje, rohy, živé nosorožce, řezby, řezby z rohu a deriváty) v letech 2004 - 2013. Obchod na úrovni Evropské unie, s přihlédnutím k pozici České republiky, i zemí světa byl zhodnocen z hlediska dovozce, vývozce, zdroje, účelu a původu exempláře. K hodnocení byla použita data z Cites Trade Database, která byla dále zpracována pomocí kontingenčních tabulek a grafů. V práci bylo zjištěno, že v roce 2013 došlo k poklesu importu i exportu sledovaných exemplářů. Nejvíce byli dováženi živí nosorožci ve světě (40,5%) a trofeje v Evropské unii (54,3%) a vyváženy trofeje ve světě (39,4%) a řezby (80,7%) v Evropské unii. Největší importér všech sledovaných exemplářů představovaly USA ve světě (16,6%) a Španělsko v Evropské unii (3%). Největším exportérem ve světě byla Jihoafrická republika (73,9%) a v Evropské unii dominovalo Spojené království (4,6%). Česká republika reprezentovala 0,8% dovozu a 0,2% celkového vývozu. Dovezené exempláře pocházely nejčastěji z volné přírody (62,1%), původ nebyl vyplněn (79,7%) a byly dovezeny zejména jako lovecké trofeje (33,4%). Vyvezené exempláře také pocházely nejčastěji z volné přírody (76,3%), původ nebyl vyplněn u 82,2% a byly vyvezeny především jako lovecké trofeje. Výsledky naznačují celkově klesající trend v legálním obchodu, ale zároveň potvrzují veliký zájem o rohovinu v Asii, proto je třeba veškeré transakce i nadále sledovat.
Overview of the trade in specimens of rhinoceros
Keywords: nosorožec; obchod; pytláctví; roh; trofej; řezba; rhino; trade; poaching; horn; trophy; carving