Sociálně patologické jevy a jejich výskyt na školách - Blažková, Klára (Jihočeská univerzita, 2011)
Bakalářská práce se věnuje sociálně patologickým jevům se zaměřením na výskyt a zneužívání drog na středních školách. Jejím cílem je zmapování problematiky nelegálních drog a ochota středoškolské mládeže experimentovat s nelegálními drogami, charakterizovat pravděpodobné příčiny vzniku závislostí, prozkoumat typy kulturně-sociálního prostředí, ze kterého jedinec pochází, najít souvislosti mezi rodinou, školou a vrstevnickými skupinami. Praktická část vyhodnocuje, znázorňuje a porovnává formou grafů situaci jednotlivých ročníků SŠ a VOŠ cestovního ruchu a může být tak využita v přípravě preventivních programů.
Socio-pathological Phenomena and their Occurrence in Secondary Schools.
Keywords: droga; výchova; příčina; rodina; závislost; prevence; motivace; škola; mládež; zneužívání; drug; education; reason; family; addiction; prevention; motivation; school; teenagers; abuse