Porovnání produkce biomasy a sušiny čiroku cukrového a zrnového - Liška, Zdeněk (Jihočeská univerzita, 2017)
Diplomová práce je zaměřena na porovnání produkce biomasy a sušiny čiroku zrno-vého a cukrového. K hodnocení byli vybrány čtyři hybridy čiroku cukrového a jeden hybrid čiroku zrnového. Pro porovnání byl založen maloparcelkový pokus s roztečí řádků 0,75 metru. Pokus probíhal ve dvou letech. Dvouleté sledování ukázalo na rozdíly ve výnosu biomasy i sušiny u jednotlivých hybridů. Z dvouletých výsledků vyplívá vysoký potenciál tvorby biomasy a sušiny při příznivém průběhu počasí a jeho schopnost tvorby výnosu i v suchých a teplých podmínkách u cukrových hybri-dů. Zrnový hybrid dával v obou sledovaných letech malý výnos biomasy i sušiny
Comparison of biomass production and dry matter content of sugar and grain sorghum
Keywords: čirok; čirok cukrový; čirok zrnový; výnos biomasy; výnos sušiny; sorghum; sweet sorghum; grain sorghum; yield of biomass; yield of dry matter