Volumoterapie a hemoterapie v intenzivní péči z pohledu sestry - Němcová, Kateřina (Jihočeská univerzita, 2018)
Tato čistě teoretická diplomová práce se zabývá volumoterapií a hemoterapií v intenzivní péči. Tyto druhy léčby se staly součástí každodenní práce sester, a to nejen na jednotkách intenzivní péče. Volumoterapie a infuzní léčba je jeden z nejvyužívanějších způsobů terapie obecně, slouží k podávání léků, elektrolytů, tekutin i výživy. Hemoterapie a podávání transfuzí i přes veškerá rizika je stále nenahraditelnou součástí medicíny. Práce sester je spojena nejen s přípravou, aplikací a ukončováním těchto terapií, ale také se zajištěním a péčí o intravenózní vstupy, s ošetřovatelskou péči o klienta nebo jeho sledováním. Práce je rozčleněna do několika částí, které na sebe logicky navazují a definují celou problematiku volumoterapie a hemoterapie. V začátku práce jsou popsány fyziologické aspekty tekutin, krve a vnitřního prostředí, které jsou pro správné pochopení celé problematiky nezbytné. Dále se práce zabývá volumoterapií, která je definována jako podávání infuzních roztoků do cévního řečiště. Cílem práce bylo na základě prostudované literatury ozřejmit základní pojmy volumoterapie a vypracovat přehled podávaných preparátů, který je součástí této části. Dále navazuje ošetřovatelská část, kde jsou sumarizovány úkoly sestry při poskytování volumoterapie a možné komplikace této léčby. Následující část práce se zabývá hemoterapií, kde byl cíl práce stejný jako u volumoterapie a přehled preparátů je rozdělen na transfuzní přípravky a krevní deriváty. Dále jsou zpracovány zásady podávání transfuzí a krevních derivátů, ošetřovatelská část s úkoly sestry při poskytování hemoterapie a komplikace této léčby. Další část práce je věnována ošetřovatelské péči o klienta v hypovolemickém šoku, který patří mezi společnou indikaci obou terapií. Jsou zde popsány jak teoretické aspekty, tak ošetřovatelská část. Ošetřovatelská část se zabývá nejčastějšími úkoly sestry a její rolí při péči o klienta na jednotce intenzivní péče. V práci je zpracován koncept bezpečné intravenózní terapie. Dalším cílem práce je na základě prostudované literatury zmapovat a porovnat jednotlivá doporučení při podávání volumoterapie a hemoterapie a úlohu sestry při poskytování této léčby. Tento cíl je zpracován v průběhu celé práce a závěry z něj jsou shrnuty v závěru práce. Tato teoretická diplomová práce byla zpracována na podkladě českých i zahraničních informačních zdrojů. Poznatky byly sbírány z odborných knih, časopisů a internetových stránek zabývajících se problematikou volumoterapie a hemoterapie a intenzivní péče.
Fluid resuscitation and haemotherapy in the intensive care from the perspective of nurse
Keywords: Tekutiny; infuzní léčba; transfuze; intenzivní péče; sestra; klient; Fluid; infusion therapy; transfusion; intensive care; nurse; patient