Vliv reklamy na stravovací návyky dětí a mladistvých - Nimrichtrová, Valentýna (Jihočeská univerzita, 2020)
Tato bakalářská práce se věnuje vlivu reklamy na děti a mladistvé a na jejich stravovací návyky. Stravování je totiž zásadní pro jejich zdravý vývoj, a tak můžou reklamy na potraviny nést podíl na budoucím zdravotním stavu těchto jedinců. Děti a mladiství totiž nemají dostatek kognitivních schopností se vlivu reklamních sdělení ubránit. Cílem práce je shrnout praktiky, kterých je v rámci reklamní komunikace užíváno a poukázat na riziko plynoucí z reklam na nezdravé potraviny v souvislosti s dětmi a mladistvými. Následně je pozornost věnována regulaci potravinové reklamy a tomu, jak je reklama regulována na úrovni EU pomocí směrnic a zároveň na území několika jednotlivých států EU v rámci jejich legislativy a na úrovni samoregulace. Nakonec dojde k porovnání těchto regulací s těmi, jež fungují na území České republiky.
The Influence of Advertisement on Eating Habits of Children and Minors
Keywords: Reklama; reklama na potraviny; děti; mladiství; vliv reklamy; stravovací návyky; regulace reklamy; samoregulace reklamy.; Advertisement; Food Advertising; Children; Minors; Influence of Advertisement; Eating Habits; Advertisement Regulation; Self-Regulation.