Informovanost žen o možnostech léčby inkontinence - Vavricová, Martina (Jihočeská univerzita, 2012)
Inkontinencí trpí především ženy. Toto onemocnění velmi často narušuje jejich bio-psycho-sociální potřeby, které nejsou adekvátně uspokojeny. Zároveň se promítá do všech sfér jejich života, kdy se ženy musí kvůli inkontinenci velmi omezovat ve svém osobním, společenském a pracovním životě. Tato bakalářská práce byla zaměřena na informovanost žen o možnostech léčby inkontinence. V teoretické části je popsána anatomie močového ústrojí, možnosti léčby inkontinence a ošetřovatelská péče porodní asistentkou o ženu s inkontinencí.Výzkumná data pro zpracování praktické části bakalářské práce byla získána pomocí kvantitativního výzkumného šetření. Sběr dat probíhal pomocí dotazníků. Dotazník byl určen ženám všech věkových kategorií v Českokrumlovském regionu.Pro výzkum v praktické části byly zvoleny tři cíle. Prvním cílem bylo zjistit informovanost žen o možnostech operativní léčby inkontinence. Druhý cíl byl zaměřen na informovanost žen o možnostech konzervativní léčby inkontinence. Třetím cílem bylo zjistit, jaké léčbě by ženy daly přednost při stresové inkontinenci. Na základě těchto cílů byly stanoveny tři hypotézy.Hypotéza 1 ? Ženy mají informace o operativní léčbě stresové inkontinence?? nebyla potvrzena. Hypotéza 2 ? Ženy nemají informace o konzervativní léčbě inkontinence??. Tato hypotéza byla potvrzena. Cíl 2 byl splněn. Hypotéza 3 ? Ženy dají přednost operativní léčbě stresové inkontinence ?? nebyla potvrzena. Z výsledků výzkumu vyplývá, že by se mělo zvýšit povědomí žen o kvalifikaci a kompetencích porodní asistentky, které by jim mohly s problémem pomoci. K tomuto účely by mohla sloužit informační brožura, kde by ženy našly tyto informace, a zároveň informace týkající se léčby inkontinence.
Inform women about treatment options incontinence
Keywords: Inkontinence moči; informovanost; operativní léčba inkontinence; konzervativní léčba inkontinence; porodní asistentka; urinal incontinence; information; surgical treatment incontinence; conservative treatment for incontinence; midwife