Investice do lidského kapitálu - Hlinka, Petr (Jihočeská univerzita, 2017)
Tématem bakalářské práce je lidský kapitál a jeho srovnání z hlediska makroekonomického a mikroekonomického. V teoretické části je představena teorie lidského kapitálu, způsoby jeho měření, alternativní teorie a popsán je také významný vliv vzdělávání. Dále je definován lidský kapitál v podnikovém a národohospodářském kontextu. V praktické části práce je pomocí vhodně zvolené metodiky (Pearsonův korelační koeficient), zkoumán vliv lidského kapitálu na ekonomický růst. Mezi zmíněnými veličinami očekáváme pozitivní korelaci. Jako proměnné zastupující lidský kapitál byly zvoleny podíly středoškolsky a vysokoškolsky vzdělaných obyvatel, vládní výdaje na téže stupně vzdělání a výdaje na výzkum a vývoj. Ekonomický růst je vyjádřen pomocí reálného HDP na osobu. V závěru práce jsou okomentovány získané výsledky.
Investment in Human Capital
Keywords: lidský kapitál; ekonomický růst; vzdělání; korelace; human capital; economic growth; education; correlation