Zkušenosti rodiček s bolestí při porodu. - Michálková, Monika (Jihočeská univerzita, 2017)
Bakalářská práce se zabývá porodními bolestmi a metodami, které ženy využívají k jejich zmírnění. Teoretická část zahrnuje popis porodu a role porodních asistentek v jednotlivých porodních dobách. Následuje obecný popis bolesti, dále se tato práce zaměřuje na bolest porodní, metody sloužící k hodnocení intenzity bolesti a farmakologické i nefarmakologické metody porodnické analgezie. Výzkumná část práce pojednává o zkušenostech žen s porodními bolestmi a o metodách, které ženy preferují při jejich zvládání. Pro výzkumné šetření byla použita kvalitativní metoda sběru dat pomocí polostrukturovaných rozhovorů. Ze získaných informací byly následně vytvořeny dvě hlavní kategorie "Zkušenosti žen s porodní bolestí" a "Metody zmírňující porodní bolesti", ty jsou dále členěny na další podkategorie. Výsledky výzkumného šetření ukázaly, že ženy se v průběhu těhotenství nechtěly zabývat myšlenkami na porodní bolesti, protože v nich tyto představy vyvolávaly pocity strachu a obav. Většina žen se na porodní bolesti ani žádným způsobem nepřipravovala a charakterem a intenzitou porodních bolestí se skoro všechny ženy cítily nepříjemně překvapené. Nabídku farmakologických metod k tlumení porodních bolestí využila převážná část žen, i když to původně některé z nich neměly v úmyslu. Navíc nízkým účinkem farmakologických metod se většina z nich cítila zklamaná a větší efekt analgetického účinku při zmírňování porodních bolestí připisovaly nefarmakologickým metodám, včetně přítomnosti blízké osoby při porodu a pozitivního přístupu zdravotnického personálu. Pomoc porodních asistentek při zvládání porodních bolestí hodnotily všechny respondentky velmi pozitivně. Důležité je odborné vedení těhotných žen porodními asistentkami při přípravě na porodní bolest, které zmírňuje u těhotných žen pocity strachu a obav z bolestí při porodu.
Mother's Experiences with Pain Related to Childbirth
Keywords: porod; porodní bolest; farmakologické metody; nefarmakologické metody; porodní asistentka; birth; labor pain; pharmacological methods; non-pharmacological methods; midwife