Vliv sociálního vyloučení na psychiku člověka - Hasalíková, Zuzana (Jihočeská univerzita, 2018)
Bakalářská práce se zabývá vlivem sociálního vyloučení na psychiku člověka. V teoretické části jsou obsaženy teorie zabývající se sociálním vyloučením, jeho vlivem na psychiku, jakožto jsou rozebrány jednotlivá témata tvořící sociální kontext, jimiž jsou nezaměstnanost, chudoba, vzdělání a oblast péče o zdraví. Empirická část má formu dotazníkového šetření, které v souladu s cíli práce mapuje, jak život v sociálně vyloučené lokalitě ovlivňuje psychiku člověka, jaké konkrétní faktory mají vliv na chování a prožívání osob v těchto lokalitách žijících a jak trávení volného času ovlivňuje začlenění do společnosti. Výsledky autorka rozebírá a graficky znázorňuje a důležitá zjištění shrnuje v diskusi a závěru. Výstupem práce je poukázání na nutnost terénní sociální práce s osobami žijícími v sociálně vyloučených lokalitách, pozitivní působení vzorů, působení na hodnotovou orientaci a nabídka volnočasových aktivit pro děti a mládež ze sociálně vyloučených lokalit.
The impact of social exclusion
Keywords: Sociální vyloučení; sociálně vyloučená lokalita; terénní sociální práce; psychika; nezaměstnanost; chudoba; dluhová past; trávení volného času; Social marginalization; socially marginalized areas; social work on the terrain; psyche; unemployment; poverty; debt trap; use of leisure time