Aspekty kvality života seniorů s demencí v domovech pro seniory. - Švojgrová, Hana (Jihočeská univerzita, 2011)
Práce se zabývá kvalitou života seniorů trpících demencí, žijících v domovech pro seniory. Cílem práce bylo zjistit, zda je kvalita života těchto seniorů závislá na intenzitě kontaktu s blízkými osobami a je-li tento fenomén patrný více u mužů nežli u žen. Práce je rozdělena na část teoretickou, kde je pomocí zpracování odborných knižních, internetových a v časopisech publikovaných zdrojů popsána problematika týkající se onemocnění demence, poskytování sociálních služeb a kvality života. Praktická část představuje kvantitativní výzkum, provedený pomocí standardizovaného dotazníku SF-36, zjišťující kvalitu života podmíněnou zdravím a dotazníku ?KONTAKT?, zjišťujícího frekvenci u čtyř typů kontaktu.
Aspect of quality of life of seniors with dementia in senior homes
Keywords: demence; domov pro seniory; hodnocení; klient; kontakt s blízkou osobou; kvalita života; senior; dementia; senior homes; evalution; client; close contact with a person; Quality of Life; senior