Přístupy učitelů základních škol ke vzdělávání žáků s ADHD - Soběhartová, Martina (Jihočeská univerzita, 2021)
Diplomová práce se zabývá přístupy pedagogů druhého stupně základních škol k inkluzi žáků s poruchou ADHD do běžných tříd. Práce je rozdělena na dvě části, teoretickou a praktickou. V teoretické části je charakterizována terminologie poruchy ADHD, vývoj z historického pohledu, její etiologie, symptomy, diagnostika a léčba. Poslední kapitola teoretické části je zaměřena na specifika vzdělávání žáků trpících poruchou ADHD. V empirické části jsou pomocí kvantitativního výzkumu zkoumány přístupy pedagogů k inkluzi jedinců, kteří mají diagnostikovanou poruchu ADHD, do běžné třídy druhého stupně základní školy. Výzkum se zaměřuje hlavně na postupy a metody, které učitelé využívají při vzdělávání žáků s diagnózou ADHD.
Attitudes of primary school teachers to the education of ADHD students
Keywords: Hyperkinetická porucha; ADHD; hyperaktivita; impulzivita; specifika vzdělávání žáků s ADHD; přístupy učitelů; základní škola; vzdělávání žáka s ADHD; Hyperkinetic disorder; ADHD; hyperactivity; impulsivity; specifics of education of pupils with ADHD; teacher approaches; elementary school; education of pupils with ADHD