Prevalence nadváhy a obezity u pubescentů a její možná redukce pomocí intervenčního pohybového programu - Hromas, František (Jihočeská univerzita, 2008)
Tato práce je zaměřena na prevalenci nadváhy a obezity u žáků sedmých a osmých tříd základních škol a její možnou redukci pomocí intervenčního pohybového programu. Měření se zúčastnili žáci ZŠ O. Nedbala a ZŠ E. Destinové. K vyhodnocení podílu obézních jedinců a jedinců s nadváhou byl využit Boby Mass Index (BMI) a měření tloušťky deseti kožních řas. K měření byl použit kaliper typu SOMET. Tato antropometrická měření se uskutečnila v měsíci listopadu roku 2006. Výzkumného měření se zúčastnilo celkově 104 žáků obou pohlaví ve věku od 12 do 15 let. Intervenčním pohybovým programem prošlo 17 žáků. Program se uskutečnil od prosince 2006 do března 2007. Během programu byly dále použity dotazníky s jejichž pomocí byl sledován vliv programu na cvičence.
Obesity and overweight Prevalence of the pubescence and her perhaps reduction by the help of interventional kinetic programme
Keywords: obezita; nadváha; redukce; intervenční pohybový program; zdraví; životní styl; obesity; overweight; reduction; kinetic programme; health; life style