Vyhotovení části Základní mapy areálu Jihočeské univerzity v měřítku 1 : 500. - Hrdina, Martin (Jihočeská univerzita, 2007)
Cílem této diplomové práce bylo vyhotovení části základní mapy areálu Jihočeské univerzity v měřítku 1:500. Mapovanou oblastí byla jižní část areálu Biologické fakulty Jihočeské univerzity v Českých Budějovicích v katastrálním území České Budějovice 2 o rozloze cca 4 ha. Mapovací práce spočívají ve shromáždění podkladů, rekognoskaci lokality, doplnění podrobného polohového bodového pole, polohovém a výškovém určení nově vzniklých bodů PBPP, polohovém i výškovém zaměření pomocných a podrobných bodů, výpočetních pracích a následném vyhodnocení dosažených přesností, zobrazovacích pracích a ve vytvoření kartografického originálu včetně všech příloh v předepsaném tvaru. Po rekognoskaci terénu bylo navrženo doplnění podrobného polohového bodového pole. Nové body PBPP byly stabilizovány plastovými mezníky a byly doplněny o body pomocné. Tyto body tak společně tvořily vrcholy polygonového pořadu, jež procházel celým zájmovým územím. Vrcholy polygonového pořadu byly zaměřeny elektronickou totální stanicí Nicon C-100. Mezní hodnoty odchylek v polygonovém pořadu byly dodrženy. Výšky těchto bodů byly určeny technickou nivelací přístrojem Topcon AT-22. Mezní přípustná odchylka v uzávěru nivelačního pořadu nebyla překročena. K zaměření podrobných a pomocných bodů byla využita tachymetrická metoda, tedy poloha bodů byla určena polárně a jejich výška trigonometricky. Při tomto měření byla opět použita totální stanice Nicon C-100. Výpočetní a zobrazovací práce byly realizovány v geodetickém programu Kokeš. Výpočet nivelačního pořadu byl proveden ručně. Souřadnice všech podrobných bodů byly určeny v systému S-JTSK a výškovém systému Bpv. Kontrola přesnosti polohového určení podrobných bodů byla provedena s využitím kontrolních oměrných a porovnáním souřadnic identických bodů. Přesnost výškového určení byla kontrolována rozdílem výšek bodů určených jak technickou nivelací tak i trigonometricky. Požadovaná kritéria přesnosti byla dodržena. Práce byly komplikovány nepřízní počasí a poměrně zdlouhavým ručním vkládáním měřených dat do geodetického programu Kokeš. Výsledku této diplomové práce, kterým je kartografický originál jižní části areálu Biologické fakulty Jihočeské univerzity v Českých Budějovicích včetně všech příloh, bylo dosaženo v požadované přesnosti. Mapové dílo odpovídá stavu k říjnu 2006.
Make out of a part of the Fundamental Map at the scale 1:500 for the JU area.