Kvalita života u "street children" v Zambii - Daňhelková, Pavlína (Jihočeská univerzita, 2009)
Tématem mé bakalářské práce je Kvalita života u "street children" v Zambii. Pojmem "street children" jsou označovány děti, které vyrůstají na ulici. "Street children" jsou většinou sirotci po rodičích, kteří jim zemřeli na HIV/AIDS nebo jsou oběťmi chudoby. "Street children" představují vysoce rizikovou skupinu dětí. Dlouhodobě žijí na ulici, přespávají v opuštěných domech, živí se žebráním, krádežemi, pouličními službami a prodejem nejrůznějšího zboží. Nevzdělávají se, mají zdravotní problémy, častá je i závislost na drogách a prostituce. Odhaduje se, že dnes žije v celé Zambii okolo 1,5 milionů dětí na ulici. V hlavním městě Lusace jich žije nejvíce (okolo 75 000). V bakalářské práci jsem použila kvantitativní i kvalitativní výzkum, metodu dotazování a nestandardizovaných rozhovorů. Základním souborem pro výzkum byly ‚qstreet children'' v Lusace. Výběrový soubor tvořilo 55 respondentů ze skupiny ‚qstreet children'', kterou jsem porovnávala s výzkumem PhDr. Jolany Ročňové se stejně početnou skupinou dětí žijících v rodinách. Kvalitativní výzkum probíhal formu nestandardizovaných rozhovorů a pomocí sekundární analýzy dat získaných z načerpaných praktických zkušeností. Cílem bakalářské práce bylo zhodnocení kvality života u "street children" v Zambii, zmonitorování výskytu nejčastějších společensky nežádoucích jevů, zjištění škály problémů (tělesné činnosti, citových projevů, sociálních aktivit a školní činnosti) u "street children" v Zambii - Lusace a porovnat je se srovnávací skupinou dětí žijících v rodině. V práci byly stanoveny následující hypotézy. Hypotéza číslo 1: Kvalita života "street children" je negativně ovlivňována specifickými problémy (zdravotní, sociální, citové projevy, školní činnost) dětí ulice. Hypotéza číslo 2: "Street children", v porovnání s dětmi vyrůstajícími v rodině, vykazují nižší kvalitu života. Podle výsledků šetření se hypotézy potvrdily a domnívám se, že cíl práce byl splněn.
Quality of life Street children in Zambia
Keywords: Dětství; Dotazník PedsQL; Kvalita života; "Street children"; Zambie; PedsQL questionnaire; "Street children"; The childhood; The quality of life; Zambia