TURISMUS VE VENKOVSKÉM PROSTORU - příklad obce Purkarec - Joza, Jaroslav (Jihočeská univerzita, 2013)
Diplomová práce se zabývá turistickým ruchem ve venkovském prostoru, který je možno členit na různé druhy a formy. Hlavním cílem práce je především detailní analýza situace obce Purkarec, jakožto konkrétní součásti českobudějovického regionu. Práce konkretizuje, jak pohlíží a jaké názory mají na turistický ruch místní občané, místní podnikatelé, turisté a místní oborníci. Pro podrobnou a komplexní analýzu cestovního ruchu v obci Purkarec je v práci využito formy deskriptivní případové studie. Získání informací a dat o situaci ve venkovském prostoru v obci Purkarec probíhalo prostřednictvím kombinací metod kvalitativního a kvantitativního výzkumu. Na základě empirického terénního výzkumu byly zjištěny postoje a názory jednotlivých dotazovaných kategorií. Cestovní ruch se v oblasti Purkarce nachází na vzestupné úrovni, která ovšem nepoškozuje nikterak zásadně přírodu.
Tourism in rural space - Case study of the Purkarec village
Keywords: cestovní ruch; venkovská turistika; venkovský prostor; obec Purkarec; příroda; udržitelný rozvoj; turisté; návštěvníci; řeka Vltava; historické památky; tourism; rural tourism; rural space; the municipality Purkarec; environment; sustainable development; tourists; visitors; the Vltava river; historical sights