Továrna na sny - Knihy a filmy Karla Maye v Čechách v průběhu 20. století - Maryška, Jaroslav (Jihočeská univerzita, 2014)
Diplomová práce se zabývá tvorbou německého spisovatele Karla Maye a filmovými adaptacemi jeho knih v českém prostředí. Práce reflektuje osobu Karla Maye v rozmezí celého 20. století. První část je věnována českým vydáním Mayových knih od prvních vydání v nakladatelství Jos. R. Vilímek až do poloviny století, kdy vycházely mayovky v nakladatelství Toužimský & Moravec. Druhá část práce seznamuje s vybranými dobovými recepcemi Mayova díla od veřejně činných lidí. Ve třetí části je nastíněn vznik filmových adaptací ze šedesátých let a závěrečná čtvrtá část pojednává o jejich uvedení do československých kin od šedesátých do osmdesátých let minulého století.
The Factory of Dreams - Books and Films by Karl May in Bohemia during the 20. Century
Keywords: Karel May; nakladatelství; Karel May; publishing house