Chování řidičů na silnicích a účinnost preventivních akcí zaměřených na účastníky silničního provozu. - Večlová, Jana (Jihočeská univerzita, 2011)
Bakalářská práce je zaměřena na problémové chování na silnicích respektive na chování řidičů na silnicích. V teoretické části je popsáno chování řidičů a jejich nejčastější prohřešky. Ale také chování ostatních účastníků silničního provozu. Dále se v teoretické části zmiňuji o dopravních nehodách a jejich nejčastějších příčinách, které prokazují i statistiky Policie ČR. Neméně důležité jsou kapitoly věnované prevenci dopravních nehod a nevhodného chování na silnicích. Dopravně preventivní akce jsou určeny nejen pro řidiče, ale také pro děti, které jsou také účastníky silničního provozu. A jsou bohužel častými účastníky dopravních nehod. V poslední kapitole se proto zaměřuji na popsání dopravní výchovy z praxe jedné základní školy. V praktické části jsem se dotazovala řidičů na jejich subjektivní pohled jak na dopravně preventivní akce, tak i na dopravní situaci na silnicích. Jak se nechají ovlivnit, co je ovlivňuje. Jak řidič vnímá situaci a zda by chtěl něco měnit.
Behaviour of Drivers on the Roads and Efficiency of Preventative Actions Focused on Traffic Participants.
Keywords: Řidič; agrese; chování; účastník silničního provozu; dopravně bezpečnostní akce; dopravní nehoda; alkohol; BESIP; Policie ČR.; Driver; agression; behaviour; road user; traffic security action; traffic accident; BESIP; police.